Duurzaamheid en Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen

Duurzaamheid en Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen zijn onlosmakelijk met B-On-The-Move verbonden. Zo vinden wij zorg voor onze omgeving vanzelfsprekend en al ons handelen is gericht op verduurzaming en zo min mogelijk belasten van het milieu. In de samenwerking met onze klanten proberen wij ook het duurzaamheidsaspect een rol te laten spelen. Onze zoektocht naar ons bewuste steentje aan bijdragem aan duurzaamheid en MVO duurde uiteindelijk helemaal niet zo lang. Bovendien levert deze manier van werken alleen maar voordelen op:

  • beter inkopen
  • slimmer produceren in eigen beheer
  • minder restafval
  • gericht op de toekomst en niet achter de feiten aanlopen
  • maatschappelijke betrokkenheid

Als je het zo op een rijtje zet, waren we hier eigenlijk al lange tijd mee bezig, maar werd het nog niet altijd zo benoemd: Wij vinden Duurzaamheid en MVO simpelweg belangrijk!

Hieronder leggen we u uit wat onze vier pijlers zijn:

1. Aanpakken bij de bron: productontwikkeling

In de basis proberen we al te kijken of en hoe we onze diensten en adviezen zo MVO mogelijk in kunnen zetten. Met name voor het deel dat we zelf produceren, hebben we de afgelopen jaren flinke slagen gemaakt. Alleen al door te kijken naar welke onderdelen en materialen je gebruikt en vooral ook wat je niet nodig hebt. Dit heeft onze afvalstroom geminimaliseerd.

In de praktijk:

In 2020 zijn we gestart om in onze Stuifmail, onze nieuwsbrievenreeks, te adviseren over Duurzaamheid en MVO.

In ons kantoor en de privévertrekken hebben we medio 2019 alle lampen vervangen door LED-lampen.

Zo houden wij ook van upcyclen. Van oude materialen maken wij gebruikartikelen die wij in ons pand een functie hebben gegeven. Een leuning was flink beschadigd. Deze hebben we vervangen door een ruw stuk olijfhout wat ooit eens was meegenomen tijdens een vakantie. Zo ook is er een lamp van een oude draaibank op een metalen voet gelast en doet de lamp al weer jaren dienst als bureaulamp. We maakten een werktafel van sloophout en afgedankte steigerpijp. Onze pc’s zijn gemaakt van restanten oude pc’s met nieuwe processoren en nieuw geheugen. Zo worden oude materialen die anders op de vuilstort belanden hergebruikt.

De koffiedroesem uit de koffiemachine wordt in een compostbak samen met het GFT-afval vercomposteerd tot bruikbare compost voor mijn grote hobby, bananen kweken.

Onze verpakkingsmiddelen, die we spaarzaam gebruiken, zijn gemaakt van ongebleekt karton, gerecycled plastic tape.

B-On-The-Move maakt zo veel mogelijk gebruik van het principe van Make, Use & Return.

De levering van producten doen we zelf. Zodra een product klaar is, leveren we deze persoonlijk bij de klant af. Omdat we de hele productie en aflevering in eigen hand hebben, behoeven de producten ook niet extra ingepakt te worden. Dat scheelt weer veel materiaal.

2. Constant processen monitoren

Bij elk proces dat we binnen B-On-The-Move doorlopen, wordt bekeken of de aanpassingen ook andere voordelen op kunnen leveren. Door te werken met partners die echt meedenken over hoe we onze diensten en producten kunnen verbeteren, kunnen we ook daadwerkelijk grote verbeteringen aanbrengen. Denk bijvoorbeeld aan minder materiaalgebruik door efficiënt te plannen en te leveren. En dat is in werkelijk alles door te voeren.

In de praktijk:

Doordat we met ons advieswerk in heel Nederland komen, maken we heel wat kilometers. Eenvoudig plannen en afspraken combineren kost wat meer moeite in het begin, maar levert op den duur hoge rendementen op en efficiënte kilometers. En onze bedrijfsauto rijdt op diesel. De actieradius van een elektrische auto is helaas nog niet toereikend voor ons werkgebied. Bovendien kan een auto met goed onderhoud door een goede en meedenkende partner lang mee en hoeft echt niet iedere twee jaar vervangen te worden. Ruim 300.000 kilometer op de teller kan gewoon.
Ook zo proberen we bij B-On-The-Move duurzamer te ondernemen.

3. De M van Maatschappij en van Mens in MVO

Eigenwijs als we zijn, vervangen we dagelijks de M van Maatschappelijk in de M van Mens Verantwoord Ondernemen. Want mensen maken tenslotte de maatschappij. Deze M vinden we erg belangrijk. Als uw medewerkers goed presteren en onze (MVO)adviezen u helpen uw doelstelling toch te halen, dan is dat zeker Verantwoord Ondernemen. En zeker als we medewerkers nog meer kunnen motiveren.

Ook vinden we dat de V een sociaal aspect heeft in het ondernemen. De jeugd heeft de toekomst en daar waar mogelijk ondersteunen we stagiaires en startende ondernemers, maar ook geven we werkzoekenden met een grote afstand tot de arbeidsmarkt graag dat ene bepalende zetje in de goede richting.

Projecten met een maatschappelijk karakter in het algemeen verdienen sowieso onze aandacht. We hebben bijvoorbeeld in onze herhuisvestingsadvisering regelmatig oog voor hergebruik van inventaris. Waar de inventaris bij de ene partij niet functioneel meer is kan de andere partij mogelijk met minder of zelfs zonder kosten deze inventaris overnemen en gebruiken.

4. De Toekomst

Morgen is vandaag! Ontwikkelingen gaan hard en gelukkig zijn er meer organisaties begaan met MVO. Samenwerken en samen doelen stellen, vinden we erg belangrijk. Maar ook durven om initiatieven te nemen en zaken te onderzoeken vinden we een essentieel onderdeel van onze adviezen. Door constant onze diensten en producten tegen het licht te houden en te ontwikkelen en de pijlers van ons MVO plan als leidraad te houden, maken we een betere toekomst voor onze kinderen en kleinkinderen.

Onze MVO-gerichte doelstellingen voor de komende jaren

  • Op dit moment laten we ons informeren over de aanschaf en aanleg van zonnepanelen en een windmolentje voor de energievoorziening van ons kantoor.
  • Processen blijven monitoren op duurzaamheid, milieu en mensvriendelijkheid en daar waar mogelijk verbeteren.
  • Zorgen dat mensen door goede werkplekadviezen te leveren, deel uit kunnen blijven maken van de maatschappij en zo hun eigen passie kunnen blijven nastreven.
  • Open staan voor de maatschappij en haar ontwikkelingen, want de maatschappij dat ben jij en dat zijn wij.